تجارت طلا
تجارت طلا همچون تجارت CFD ، کالا ، سهام شرکتها، فلزات ارزشمند، نفت خام، سایر شاخص های عمده جهانی از طریق کارگزار بورس معامله گردیده و بدون انتقال مالکیت موارد یاد شده به معامله گر، تنها سود و یا زیان ناشی از نوسانات قیمت در اجام معاملات به حساب وی منتقل می گردد.
تاریخچه طلا و فلزات ارزشمند
طلا به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود همیشه مورد توجه انسانها بوده است. کشورها طلا را به عنوان ذخیره ثروت و وسیله ای برای تبادل معاملاتی پذیرفته اند و افراد برای کسب اطمینان از تغییرات و عدم ثبات پولهای کاغذی، همواره بدنبال خرید و ذخیره طلا بوده اند. در حال حاضر معاملات طلا بجای شیوه های سنتی استفاده از شمش، سکه و جواهر آلات، در بازارهای بورس بین المللی صورت می گیرد. قراردادهای سلف خرید و فروش طلا از ابزارهای معاملاتی با ارزش هستند که تولید کنندگان تجاری و مصرف کنندگان طلا از آنها استفاده می کنند.
به اعتقاد اقتصاد دانان، هماکنون سرمایهگذاران بینالمللی با رویکردهای متفاوتی به این فلز گرانبها و ارزشمند نگاه میکنند. در واقع، آنچه که تقاضا برای خرید طلا را افزایش دادهاست، به نگرانیهای تورمی مربوط نمیشود، بلکه یک سری تحولات دیگر است که به این افزایش تقاضا دامن میزند. اولین عامل، به دیدگاه خارجیان به ویژه تولیدکنندگان نفت اُپک مربوط میشود که نمیدانند با دلارهای هنگفتی که از بابت افزایش کسری حساب جاری آمریکا نصیب آنها شده، چه کار کنند.
البته آنها سادهترین راه را در تبدیل دلارهای خود به یک پشتوانه مالی مستحکم و با ارزش افزوده مانند طلا یافتهاند، زیرا طلا نسبت به سایر داراییهای موجود نظیر سهام، اوراق قرضه و سایر ابزارهای مالی از ریسک بسیار پایینی برخوردار است.
دلیل دوم، افزایش محبوبیت طلا در جهان به واسطه ورود میلیونها شهروند هندی و چینی به جرگه طبقه متوسط و پولدار جامعهاست که به دلیل درآمد بیشتر، مایل به تبدیل مازاد درآمد خود به فلزات گرانبها مانند طلا هستند. در همین راستا، تقاضا برای مصرف طلا در کشور هند در نیمه اول سال ۲۰۰۵ بیش از ۵۵ درصد افزایش یافتهاست.
سومین دلیل افزایش تقاضا برای خرید و نگهداری طلا، این است که در حال حاضر بیشتر مردم جهان تمایلی به سرمایهگذاری در داراییهای پرریسک را ندارند، چرا که این روزها جهان آنقدر ناامن شده که هر لحظه احتمال وقوع یک بحران وخیم که ارزش داراییها را به شدت دچار نوسان میکند، وجود دارد. به همین دلیل، بیشتر سرمایهگذاران ترجیح میدهند سرمایههای خود را در یک دارایی ارزشمند و درعین حال، مصون از خطر کاهش ارزش مانند طلا سرمایهگذاری کنند. طلا بعنوان یک پشتوانه محکم همیشه ارزش خود را حفظ کرده است و نزدیک به نیمی از طلای دنیا نزد دولتها بصورت شمش نگهداری می شود.